Predmenstrualni sindrom

Što je predmenstrualni sindrom?

Predmenstrualni sindrom (PMS) ciklična je pojava različitih promjena u organizmu žene 7 do 10 dana prije početka mjesečnice. Istraživanja su pokazala kako čak do 95% žena osjeća neke od promjena koje su izazvane predmenstrualnim sindromom.

Iako se PMS istražuje još od davne 1931. godine, znanost nije pronašla jedinstveno rješenje za posljedice PMS-a. Upravo zato valja uzeti u obzir i raznolike alternativne pristupe među kojima je i primjena CBD ulja.

pms_blog_2

Uzroci PMS-a

Istraživanja pokazuju kako uzrok predmenstrualnog sindroma najvjerojatnije treba tražiti u promjenama razine spolnih hormona, progesterona i estrogena, u krvi. Njihova koncentracija fluktuira u različitim fazama ciklusa, baš kao i razina prostaglandina i neurotransmitera.

Promjene zahvaćaju i prolaktin – „hormon stresa“ – čije su razine povišene u predmenstrualnom razdoblju. Uz navedeno utvrđeno je kako manjak kalcija, magnezija i serotonina, to jest „hormona sreće“ također može biti okidač za pojedine simptome PMS-a.

Kao još jedan od čimbenika koji potiče promjene u predmenstrualnom periodu svakako se ističe genetska predispozicija. Međutim još uvijek ne postoje jasne poveznice između simptoma PMS-a, njegovih uzroka i spektra reakcija koju žene razvijaju u predmenstrualnoj fazi ciklusa.

Doduše, postoje određene pravilnosti u pojavljivanju izraženog PMS-a. Drugim riječima, predmenstrualni sindrom najčešće se pojavljuje:

 • u dobi između 20. i 40 . godine
 • u razdobljima povećanog stresa
 • kao rezultat smanjene tjelesne aktivnosti
 • kao posljedica nezdravih prehrambenih navika (unos velikih količina slatke i slane hrane)
 • kod žena koje su sklone anksioznim i/ili depresivnim emocionalnim stanjima
 • kod žena koje su rodile više puta
 • kod žena koje su imale problematičnu trudnoću
 • kod žena koje imaju bolne menstruacije
 • kod žena čija je sestra ili majka imala PMS
pms_blog_3

Simptomi PMS-a

Opisano je preko 200 različitih simptoma koje izaziva PMS, no ne samo da ih je mnogo već se oni različito realiziraju kod svake žene. Ipak, postoje simptomi koji se češće pojavljuju u predmenstrualnoj fazi ciklusa, a to su:

 • promjene raspoloženja
 • grčevi u trbuhu
 • problemi s kožom
 • promjene apetita
 • bolovi

Pokušat ćemo „zaviriti“ u procese koji su u pozadini ovih simptoma i savjetovati Vas kako ublažiti vaše simptome na prirodan način.

Promjene raspoloženja

Riječ je o simptomu poznatom najvećem broju žena koje pate od predmenstrualnog sindroma. Zbog skokovitih promjena u razinama hormona, javljaju se nagle i nepredvidive promjene raspoloženja. Promjene osciliraju od načelne neraspoloženosti i razdražljivosti preko tjeskobe, tuge i ljutnje, čak do depresivnih psihičkih stanja. Međutim valja naglasiti kako su promjene raspoloženja uobičajena pojava u toj fazi ciklusa, sve dok ne ometaju svakodnevno funkcioniranje.

S obzirom na to da ne postoji lijek za promjene raspoloženja izazvane PMS-om, njih je potrebno smatrati dijelom svojeg života i bolje ih upoznati. Narušenu ravnotežu moguće je ponovno uspostaviti primjenama prirodnih proizvoda, a pritom je od velike pomoći praćenje vlastitih promjena u ciklusu i usmjerenost na zdrav način života koji uključuje pravilnu ishranu i tjelesnu aktivnost.

Grčevi u trbuhu

Uz promjene raspoloženja, menstrualni grčevi (dismenoreja) jedan su od najčešće zabilježenih simptoma. Javljaju se uglavnom nekoliko dana prije same menstruacije, a njihov intenzitet varira. Pokazalo se kako jače grčeve imaju žene čiji je ciklus nepravilan te ukoliko su menstrualna krvarenja obilna.

Grčevi mogu smanjiti kvalitetu života u predmenstrualnom periodu, stoga može pomoći primjena lijekova koji ublažuju bol, a kako bi se što manje naštetilo organizmu, preporučuju se prirodni ublaživači koje možete samostalno dozirati prema vlastitim potrebama.

pms_blog_4

Problemi s kožom

Kada se govori o problemima s kožom kao simptomu PMS-a, u većini slučajeva odnosi se to na pojavu akni. Akne se za vrijeme PMS-a uobičajeno pojavljuju na licu, osobito u donjem dijelu – na čeljusti i bradi, zatim oko usta te na obrazima. Međutim moguće je razviti i veća kožna pogoršanja kao što su ekcemi ili psorijaza. Ponovno uzrok možemo potražiti u fluktuaciji razine progesterona i estrogena koja se događa u toj fazi ciklusa. Interakcija unutar endokrinološkog sustava omogućuje da promjene koncentracije ženskih spolnih hormona dovode i do promjena u razini nekih drugih hormona u tijelu kao što je primjerice kortizol koji doprinosi pogoršanju kožnih stanja.

Kako bismo prevenirali veća pogoršanja kožnih oboljenja, od neizmjerne je važnosti kontinuirana hidratacija organizma te uravnotežena prehrana. Ponekad je zbog izraženosti problema s kožom potrebna dodatna endokrinološka analiza kako se ne bi previdjeli još veći problemi poput sindroma policističnih jajnika.

Promjene apetita

Simptom promjene apetita ostvaruje se kao povećana glad i potreba za prejedanjem, i to uglavnom masnom ili slatkom hranom. Danak je to hormonalnim promjenama, kao što je pad razine serotonina. Razina serotonina ili „hormona sreće“ raste unosom slatke hrane. Slatkiši na taj način doprinose i smirenju negativnih promjena raspoloženja, zbog čega je njihov unos poželjan.

Dakako, nije poželjno pretjerivati s unosom šećera i masnoća jer imaju brojne negativne učinke na organizam. Jedan je od prijedloga slatkiše i masnu hranu zamijeniti zdravim grickalicama, a možete razmotriti i prirodne regulatore „hormona sreće“.

pms_blog_5

Bolovi

U predmenstrualnom periodu javljaju se razni bolovi kao što su glavoboljebolne grudi te bolovi u mišićima. Njihov se intenzitet međusobno razlikuje, a razlikuje se i u pojedinačnim realizacijama kod svake žene. Bolovi su rijetko kada jedini simptom, tj. oni se uglavnom pojavljuju s još nekim simptomom PMS-a. Trajanje bolova također varira, odnosno uglavnom završava s početkom menstruacije, ali može trajati i do nekoliko dana nakon početka menstruacije.

Potrebno je osvijestiti kako bol ne treba trpjeti, već u dogovoru s liječnikom valja pronaći optimalno rješenje za svaku pojedinačnu situaciju. Ako bolovi ne utječu na normalno funkcioniranje, svakako se preporučuje razmisliti o prirodnim inačicama analgetika kako ne biste dugoročno nanijeli štetu svojem zdravlju.

Primijetite li da su Vaši simptomi pretjerano izraženi te imaju snažan utjecaj na svakodnevno funkcioniranje, nužno je obratiti se svojem liječniku jer postoji mogućnost razvitka težeg oblika predmenstrualnog sindroma koji se još naziva predmenstrualni disforični poremećaj.

Što je predmenstrualni disforični poremećaj?

Predmenstrualni disforični poremećaj ili skraćeno PMDD (od eng. premenstrual dysphoric disorder) jest klinički oblik predmenstrualnog sindroma. Žene s ovim stanjem imaju simptome slične simptomima PMS-a, ali u mnogo izraženijem obliku.

Simptomi PMDD-a često započinju odmah nakon ovulacije, dakle žena polovinu mjeseca osjeća snažne simptome PMS-a koji ju sputavaju u prevladavanju svakodnevnih izazova. Zbog poistovjećivanja s PMS-om, ovaj poremećaj vrlo često ostaje neprepoznat, a zahtijeva liječničku pomoć.

Simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja ponajviše se tiču psihički usmjerenih simptoma kao što su intenzivna tjeskoba, depresivno stanje, potpuni gubitak motivacije za svakodnevne aktivnosti, manjak koncentracije, jak umor, osjećaj slabosti, nesanica i drugi, ali zabilježeni su i bolovi jakog intenziteta.

Slično kao i kod PMS-a, za PMDD ne postoji univerzalan lijek, nego se primjenjuju lijekovi ovisno o tome koji je tip simptoma najviše izražen i o tome koji je lijek djelotvoran kod pojedinog pacijenta. Najčešće se koriste antidepresivi, anksiolitici, hormonski lijekovi i analgetici koji zahtijevaju dugoročnu terapiju čime mogu nanijeti ozbiljnu štetu pravilnim funkcijama organizma. Zato je važno u obzir uzeti i prirodne alternative.

pms_blog_6

Tipovi PMS-a

Predmenstrualni sindrom teško je kategorizirati s obzirom na njegovu raznoliku pojavnost, ali i s obzirom na višestruke čimbenike koji ga uzrokuju. Upravo su iz tog razloga američki znanstvenici 80-ih godina prošlog stoljeća iznijeli prijedlog za fleksibilno razmatranje nekoliko osnovnih tipova PMS-a. Danas se najčešće susrećemo s razlikovanjem četiriju tipova PMS-a:

 • PMS tip A („anxiety“ – strah i razdražljivost)
 • PMS tip D („depression“ – promjene raspoloženja i depresija)
 • PMS tip C („cravings“ – neizdrživa glad i pojačan apetit)
 • PMS tip H („hyperhydration“ – nakupljanje tkivne tekućine i pojava otoka)

PMS tip A

PMS smatra se najčešćim oblikom PMS-a i, prema istraživanjima, zastupljen je kod 66% do 80% pacijentica koje boluju od PMS-a. Naziv potječe od najistaknutijeg simptoma – anksioznosti – koja se ostvaruje na različite načine, kao razdražljivost, pojačana psihička osjetljivost, čak i kao nesanica. Uzrok ovom skupu simptoma najvjerojatnije se krije u povišenoj razini estrogena u odnosu na razinu progesterona.

PMS tip D

Značajno manji postotak žena pati od PMS-a tipa D. Podaci govore o brojci između 1.7% i 23% žena koje razvijaju simptome snažnih promjena raspoloženja. Promjene su k tome ponekad praćene depresivnim periodima, pa čak i suicidalnim mislima. Kao i kod PMS-a tipa A, uzrok PMS-u tipa D možemo pronaći u fluktuaciji estrogena i progesterona, odnosno simptome se dovodi u vezu sa smanjenom razinom progesterona u odnosu na razinu estrogena.

PMS tip C

Dok se tip A i tip D odnose ponajviše na raspoloženje, PMS tipa C orijentiran je na promjene u apetitu. Naime poznati su simptomi poput pojačanog apetita i osjećaja neutažive gladi te snažna želja za slatkom hranom. Prekomjerno posezanje za hranom bogatom šećerima nadalje rezultira hipoglikemijom koja potencira niz drugih simptoma kao što su slabost, umor, glavobolja, vrtoglavica, drhtavica i lupanje srca. Istraživanja se slažu da gotovo 25% žena osjeća simptome PMS-a tipa C, na što nerijetko upćuju i laboratorijski nalazi u kojima se dokazuje opterećenje organizma glukozom.

PMS tip H

I u ovom slučaju govorimo o tipu koji, poput tipa C, ima ponajprije fiziološke manifestacije. Najčešća očitovanja PMS-a tipa H jesu dobitak na tjelesnoj težini, nadutost, napetost u dojkama, nakupljanje tkivne tekućine i pojava otoka u području lica, šaka i stopala. Podaci bilježe da se opisani simptomi javljaju kod 60% do 66% pacijentica koje pate od PMS-a, a pretpostavljeni uzrok ovim promjenama je neravnoteža u osovini renin-angiotenzin-aldosteron i/ili manjak dopamina.

pms-product-blog

PMS i CBD

Iako još nisu potpuno otkrivene sve veze između korištenja kanabinoida i njihovog djelovanja na simptome predmenstrualnog sindroma, pozitivni su učinci nedvojbeno prisutni.

Kanabinoidi su kemijski spojevi koji se nalaze u cvjetovima kanabisa. Najpoznatiji su po tome što ublažavaju niz simptoma poput boli, vrtoglavice, anksioznosti i upala. Svoj ljekoviti učinak postižu tako što oponašaju endokanabinoide — prirodne spojeve u ljudskom tijelu koji održavaju homeostazu.

Među najpoznatije kanabinoide spadaju THC i CBD pri čemu je važno istaknuti da CBD nije psihoaktivna tvar zbog čega konzumacija istog ne utječe na obavljanje svakodnevnih zadataka, dapače doprinosi Vašem zdravlju, a time i funkcionalnosti.

Ma da niti kanabinoidi ne uspijevaju utjecati na cjelokupni spektar simptoma koje uzrokuje PMS, oni uspješno potiču ravnotežu endokanabinoidnog sustava te djeluju na pojedine simptome kao što su bolovi, menstrualni grčevi te anksioznost i promjene raspoloženja.

Pozitivni učinci CBD-a

CBD ima vrlo raznovrsna djelovanja te je zato pogodan za primjenu u ublažavanju mnoštva simptoma PMS-a koji, za razliku od simptoma drugih sindroma, variraju od mjeseca do mjeseca i od osobe do osobe.

Istraživanja, poput velike studije iz 2017, iznijela je pregršt podataka o utjecajima industrijske konoplje na specifična problematična stanja.

Poseban je naglasak stavljen na istraživanja o protuupalnom djelovanju CBD-a. Naime CBD aktivacijom endokanabinoidnog sustava sprječava oslobađanje citokina, tj. proteina koji potiču upalna stanja kao jedan od glavnih uzroka boli.

Kanabinoidi, a među njima i CBD, upravo su u tom okviru pokazali svoj veliki potencijal. Studija dokazuje kako CBD djeluje direktno na različite receptore u mišićima koji relaksiraju kontrakcije te tako smanjuju bol. No djelovanje ovog kanabinoida jest višesmjerno, odnosno CBD djeluje i na receptore u živčanom sustavu smanjujući doživljaj boli.

Upravo zbog navedenih svojstava, CBD se smatra jednim od glavnih alternativnih načina ublažavanja menstrualnih grčeva, tj. dismenoreje.

Osim što su dokazani pozitivni učinci u ublažavanju simptoma boli i grčeva, CBD se pokazao djelotvornim za oslobađanje od stresa i anksioznosti koja karakterizira PMS. CBD, kako pokazuje istraživanje iz 2012, utječe na promjene u razini serotonina koje uzrokuju anksioznost i promjene raspoloženja tipične za PMS.

pms_blog_8

Prednosti primjene CBD-a

Brojna dosad spomenuta istraživanja ukazuju na višestruku ljekovitost CBD-a. Njegova primjena omogućuje individualan pristup mnogim psihofizičkim stanjima, što je od izuzetne važnosti kada su u pitanju stanja poput PMS-a koja se očituju raznovrsnim simptomima promjenjivih intenziteta. K tome, uzevši u obzir da PMS nije jednokratno stanje, već čini velik dio ženinog života, važno je da naglasiti da je CBD prirodan ublaživač boli. Iako primjena CBD-a postavlja znanosti još brojna nerazjašnjena pitanja, ipak, za razliku od drugih lijekova, ona ne izaziva nuspojave, a djelovanje CBD-a doprinosi zdravlju Vašeg organizma u cijelosti.

Sadržaj
  Add a header to begin generating the table of contents
  Shopping Cart
  Scroll to Top

  Prijavite se na naš Newsletter

  Ostvarite 15% Popusta

  na prvu narudžbu

  Pridružite se našem loyalty programu

  • Zaradite 30 bodova za prvu registraciju!
  • Zaradite 1 bod za svakih potrošenih 1€!
  • Svakih 10 bodova = 1€ popusta